!

Black Friday

Koopjesjagen in Amerika. Met Black Friday in november is het mogelijk. Maar zorg wel dat je er goed voorbereid aan begint om teleurstellingen te voorkomen.

Kom maar op met die kortingen! 

Ontstaan

Black Friday is de dag na Thanksgiving Day. Die dag valt op de vierde donderdag in november. Sinds 1952 wordt Black Friday gezien als het begin van het kerstseizoen. Op die dag openen veel winkels hun deuren erg vroeg en hebben ze ook grote aanbiedingen die de lange rijen bij de winkels verklaren.

Hoewel het geen officiële feestdag is, zie je wel dat dit diep is doorgedrongen in de samenleving zodat scholen en bedrijven wel gesloten kunnen zijn.

Voorbereiden

Of je nu afreist naar Florida met het oog op Black Friday of je wilt gewoon even kijken wat dat gedoe nu allemaal is? Bereid je voor. Bedenk wat je eventueel mee zou willen kopen om mee te nemen naar huis. Misschien wel een mooi kerstcadeau voor iemand?

Kijk goed wat de prijzen hier zijn zodat je weet wat je voordeel is als je daar bent en de prijzen vergelijkt. Houd rekening met de sales tax en de wisselkoers om zo een goede deal te krijgen.

Websites en apps

Black Friday is voor retailers erg belangrijk. Hun websites en apps bieden er derhalve ook veel aandacht aan. Download daarom hun apps en check de website. En meld je aan voor hun nieuwsbrieven. Laat hun het harde werk doen!

Als je dit allemaal nog moet doen als je daar bent kost het je waardevolle tijd. Want hoe leuk Black Friday ook kan zijn (al was het alleen maar het kijken naar de soms lange rijen), je bent er natuurlijk niet alleen daarvoor.

TIP
Om het maximale uit Black Friday te halen is het raadzaam je aan te melden voor de nieuwsbrief van de winkel die jouw product verkoopt. Op die manier krijg je ook aanbieding in je mail. Download daarnaast de app en check de website veelvuldig. En tot slot: er zijn speciale Black Friday apps van derden die alle aanbiedingen voor jouw samenbrengen.

Winkels

Een aantal grote zaken waar je terecht kunt.

ElectronicaKleren

Best Buy

Target

Wall Mart

Fry’s

Sears

Macys

Nordstrom

JCPenney

Sears

Je slag slaan

Als je weet wat je wilt hebben kun je gericht op pad gaan. En dat is bijzonder leuk! Ja, het is druk. Maar het is tevens ook bizar om te zien wat er allemaal wordt meegenomen. Moet je meegemaakt hebben.

Sales tax

In tegenstelling tot Nederland zit de belasting (btw) niet verwerkt in de getoonde prijs. In Florida is die ten tijde van schrijven 6%. Maar ook lokaal gelden er soms belastingen die er bovenop komen waardoor dit percentage iets hoger kan zijn.

Wij rekenen voor het gemak altijd met (een ruime) 10% bovenop de aangegeven prijs. Dat maakt het makkelijk en overzichtelijk.

Wisselkoers

Op het moment dat de dollar laag staat en goedkoop is wordt je voordeel nog groter. Want naast een Black Friday korting betaal je dus ook nog eens minder in verband met een gunstige wisselkoers.

Prijsverschillen

Het kan voorkomen dat producten in Amerika sowieso al goedkoper zijn dan in Nederland. Zo koop je bijvoorbeeld een iPhone SE in Nederland voor €419. In de VS kost datzelfde toestel $349! Tegen de wisselkoers ten tijd van schrijven zou dat toestel ter waarde van $385 ($349 + sales tax (zie hierboven)) zo’n €325 kosten! Dat is makkelijk verdient. En als het dan ook nog eens Black Friday is loopt dat voordeel misschien nog wel verder op!

TIP
Benieuwd hoe goedkoop je iets kunt krijgen? Met een beetje creativiteit kom je heel ver. Zaken als Target en Best Buy verkopen een prepaid iPhone SE voor $149. Tijdens Black Friday verkoop Target hem voor $99 euro. Deze telefoon werkt niet in Nederland omdat hij een simlock heeft. Maar die simlock is er na 6 maanden gratis af te halen of direct via commerciële bedrijven waardoor je een gloednieuwe iPhone SE voor $99 dollar hebt. Ter vergelijk, de SE kost hier ten tijde van schrijven €449. Dus reken maar uit.

Helaas pindakaas

Het mag duidelijk zijn dat Black Friday populair is. Dat betekent ook dat dingen snel uitverkocht kunnen worden. Dan is het helaas pindakaas. Jouw gewenste product kan dus out of stock zijn waardoor je mogelijk achter het net vist. Online kun je vaak checken of andere winkels van dezelfde keten nog iets op voorraad hebben. Ook in de winkel kunnen ze dat voor je opzoeken. Maar wees er dus snel bij. En zorg voor alternatieven, andere producten die je ook graag mee wilt hebben. Want de verhalen dat grote flatscreen tv’s (echt groot!) voor $200 over de toonbank gaan is geen fabel.

Douane

Per persoon mag je voor €430 belastingvrij invoeren. Dus de hierboven genoemde iPhone wordt bij de grens niet extra belast. Is het product boven de €430 dan betaal je over het hele bedrag invoerrechten. Maar als je een product van (omgerekend) €400 hebt en één van €60, dan betaal je alleen over die laatste een deel invoerrechten. Check de website van de douane  voor alle informatie.

TIP
Interessante websites voor Black Friday:

theblackfriday.com