Internetten in Florida

24/7 Connected. Zo ziet onze wereld er nu uit en dat houdt natuurlijk niet op als je op vakantie bent. Ook op vakantie in Florida wil je gewoon blijven internetten (op zoek naar een leuk restaurant of om een leuk uitje te zoeken). 

Wifi is wijdverbreid in hotels en restauranten. Maar wandelend door Miami of in de parken van Orlando (die ook een app hebben waarbij dataverkeer handig is) wil je natuurlijk ook connected zijn. 

Mobiel internet

In Europa (EU) kun je mobiel internetten via je normale abonnement zonder extra kosten. Internetten in de Verenigde Staten met dit abonnement staat garant voor hoge roamingkosten. Om dat te voorkomen kun je het beste een internationale simkaart aanschaffen. Zo kun je ook on the go je Facebook vrienden jaloers maken met een live video vanaf je vakantieadres, Instagrammen of je mail checken. Of je maakt alleen gebruik van openbare wifipunten.

TIP
Schakel dataroaming uit als je niet van plan bent gebruikt te maken van je telefoonabonnement in Florida of een speciale simkaart. Dat voorkomt een hoop ongewilde kosten.

Speciale prepaid simkaart

Waarschijnlijk herken je dit. Je zoekt op mobiel internet V.S. en je wordt ontvangen door een hoop onduidelijkheid. Daarom hier heel simpel hoe het zit met een aantal veelgestelde vragen en antwoorden.

Kun je een simkaart kopen in een winkel zoals Target, Best Buy etcetera?

Ja. Je kunt soms een simkaart in de winkel kopen. Maar … dat is slechts de helft van het geheel.

Wat?! Er is meer?

Yep! En hier wordt het wat onduidelijk. Want je koopt een simkaart (die soms ook gratis verkrijgbaar is) zonder enig tegoed. Deze kaart moet je online of via de telefoon (in de V.S.) activeren waarna je een bundel op de kaart kunt zetten. Hiervoor moet je vaak een account aanmaken op de website van de aanbieder waarna je geld kunt toevoegen.

Mmm. Kan dat niet makkelijker?

Ja. Dat kan zeker makkelijker. Ikzelf heb bij aankomst ook geen zin in dit soort gehassel. Ik wil mijn simkaart wisselen en dan moet het het gewoon doen. Daarom vind ik het het handigst om het gewoon in Nederland te regelen. Via o.a. Bol.com zijn er internationale simkaarten die je ook gewoon in Amerika kunt gebruiken en daarmee ben je in één keer klaar. Prepaidzero.com wordt ook geregeld genoemd en zit gewoon in Nederland en is goed bereikbaar.

Wat kost dat?

De kosten vallen best mee. Ik verwacht dat je misschien wel wat goedkoper kunt, maar wat maken die paar euro’s uit op zo’n reis. En je tijd is immers ook wat waard.

TIP
Vraag voordat je bestelt wel even na of dat wat jij er mee wilt ook daarmee kan. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Wifi hotspot

Hotels, bars, restauranten en luchthavens hebben doorgaans allemaal wifi. Soms loop je wel tegen een beperking aan van snelheid of de duur dat je toegang hebt. En soms moet je er ook gewoon voor betalen. Maar doorgaans is er altijd wel een hotspot te vinden.

TIP
Voorkom spontane verbinding met wifi zodat er niet ongewild data via een niet-vertrouwde wifipunt gaat.

Veiligheid

Je zult er waarschijnlijk niet bij stil staan, maar door te internetten via overbare wifipunten loop je het risico dat men met jou mee kan kijken. Niet alle wifipunten zijn namelijk veilig en versleuteld. Concreet? Bij onversleutelde verbindingen kan men jouw inloggegevens voor bijvoorbeeld Facebook eenvoudig zien. Alle data die je via die verbinding stuurt kan dan worden ingezien. Daarom is het verstandig websites met een slotje (https) te bezoeken of gebruik te maken van een vpn dienst. Of gebruik te maken van een 3g of 4g verbinding. Lukt dat allemaal niet? Wees dan voorzichtig met wat je online doet of stel het even uit.

TIP
Check ook de volgende websites over veilig internetten:
www.consumentenbond.nl
www.veiliginternetten.nl
www.toolbox.bof.nl

Https

Als je deze website (www.floridaar.nl) bezoekt type je in het adresvenster floridaar.nl of www.floridaar.nl in waarna de website opent. Het volledige adres is echter https://www.floridaar.nl. Niemand typt het volledige adres in omdat het vaak niet nodig is, maar om veilig te internetten is het wel belangrijk. Deze website maakt gebruik van een versleutelde verbinding die te herkennen is aan het slotje en https (met een ‘s’ van secure). Maar er zijn websites die dat niet doen. Dan kun je proberen om zelf achter ‘http’ een ‘s’ te plaatsen en de pagina zo opnieuw te laden. Als dat niet werkt is er geen versleutelde pagina en verbinding. Dan kan een vpn-dienst uitkomst bieden.

TIP
Niet alle apps op je telefoon of tablet maken gebruik van een beveiligde https-verbinding voor het heen en weer sturen van je data. Het is op je telefoon niet te zien welke app dat wel doet en welke niet. Als je denkt dat er zeer gevoelige informatie via een app wordt verstuurd, gebruik dan een vpn-verbinding.

Vpn

Als je gebruik maakt van vpn is je verbinding volledig versleuteld en kun je ook veilig via openbare netwerken internetten omdat er als het ware een ‘kluis’ om je verbinding ligt waar men normaalgesproken niet doorheen kan. Al jouw data gaat dan via de server van de aanbieder van de vpn-verbinding. Hoewel de verbinding nu veilig is, weet je in principe niet wat zo’n bedrijf met jouw data doet. Maar doorgaans wordt aangenomen dat dit een veilige manier is om veilig via openbare wifinetwerken te internetten.

Er zijn zowel gratis als betaalde diensten. De gratis versies zijn vaak bedoeld om jou het product te laten proberen. En afhankelijk van de dienst die je kiest kan installatie zo eenvoudig zijn als het installeren van een app en het doorlopen van een korte wizard. In andere gevallen wordt er wat meer gevraagd.

TIP

Een aantal populaire vpn-diensten. De lijst is zeker niet compleet. Dus kijk even rond.

  • TunnelBear
  • ProtonVPN
  • NordVPN

Meer lezen over vpn? Bekijk de website van de Consumentenbond:
https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/veiliger-internetten-met-een-vpn