Orkanen

Orkaan Irma in 2017 heeft ons (weer) geleerd hoe verwoestend orkanen kunnen zijn. Irma heeft een grote ravage achtergelaten op verschillende Caribische eilanden en grote delen van Florida.  

Orkaanseizoen

Bijna elk jaar is er wel een tropische storm of een orkaan in Florida. De prijs voor dit heerlijke klimaat en ligging. Hurricane Season, het orkaanseizoen in Florida, loopt van 1 juni tot en met 30 november. En in die periode moet er dus rekening worden gehouden met orkanen.

Categorieën

Orkanen worden volgens de Schaal van Saffir-Simpson ingedeeld. Hoewel een categorie 1 al erg heftig kan zijn, zal de beschadiging aan gebouwen klein zijn. Wel kan een categorie 1 storm caravans laten omwaaien, bomen laten ontwortelen en slechte dakbedekking vernietigen.

Een categorie 5 is de sterkste op de schaal en kan in principe alles verwoesten zoals we op Sint Maarten hebben gezien en ook in de Florida Keys, hoewel het daar op dat moment een categorie 4 was.

  • Categorie 1: maximale windsnelheid: 119-153 km per uur
  • Categorie 2: maximale windsnelheid: 154-177 km per uur
  • Categorie 3: maximale windsnelheid: 178-209 km per uur
  • Categorie 4: maximale windsnelheid: 210-249 km per uur
  • Categorie 5: maximale windsnelheid: hoger of gelijk aan 250 km per uur

Gevolgen

De gevolgen kunnen variëren van afgebroken taken en beschadigde daken tot aan volledig verwoestte huizen en gebouwen.

Een orkaan kent een zachte en een harde zijde. Zo is in het geval van Irma te zien dat Key West, dat aan de linke, zachte zijde, lag toen Irma langstrok ogenschijnlijk minder beschadigd is dan Marathon dat aan de rechterkant lag.

Maar los van windschade als gevolg van hoge windsnelheden zijn orkanen ook verwoestend door zware regenval, tornado’s en stormvloed.

Hurricane Matthew

Wat te doen?

Het risico dat je te maken kunt krijgen met een orkaan is dus zeer reëel. Vaak is een orkaan ten tijde van boeken nog niet zichtbaar (tenzij je heel laat boekt) waardoor je dus al snel met zo’n verrassing geconfronteerd kan worden.

Mocht blijken dat er in jouw vakantieperiode een orkaan verwacht wordt, kun je het beste contact opnemen met je reisbureau (als je via een reisbureau hebt geboekt) of de luchtvaartmaatschappij. Probeer zo veel mogelijk informatie in te winnen.

Op de website van het National Hurricane Center  is te zien welke orkaan verwacht wordt.

In het geval van Irma hebben we gezien dat er grootschalig geëvacueerd wordt. Volg dan de aanwijzingen van de autoriteiten op en het is altijd verstandig je te melden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat zij weten dat jij in het gebied bent. Ook zij kunnen je verder helpen met informatie.

Je kunt ook nog het reisadvies  van het Ministerie van Buitenlandse zaken raadplegen.